Коли потрапляєш в царство лісу нашої Світловодщини тебе зустрічають запашні і яскраві, колючі і кучеряві, з гіркуватим і п’янким ароматом, представники багатомільйонної флори. Одні – піклуються про твоє здоров’я, а є такі, що тісне спілкування з ними може завдати лиха. Але матінка- природа все створила гармонійно-планомірно і дозволяє людині користуватися своїми безцінними багатствами. Цією розповіддю спеціалісти – лісівники Світловодщини розпочинають цикл публікацій про таємниці лікарських рослин – квітів і трав, які «живуть» на теренах природно-охоронних зон нашого краю. «Прикраса гір» – так перекладається з латини назва материнки звичайної, властивості якої переоцінити важко у житті людини. Це і лікарська, харчова, ефіроолійна, медоносна, фарбувальна, танідоносна, інсектицидна, декоративна рослина. Материнка—добрий літній медонос, що дає підтримуючий взяток. Бджоли охоче відвідують материнку, особливо в першій половині цвітіння. У сприятливих умовах одна квітка за добу виділяє 0,3 мг нектару. При наявності на 1 га 50—400 стеблин медопродуктивність материнки коливається від 10 до 20 кг. Можливості Материнки у народній медицині дійсно дієві і неоціненні: з лікувальною метою використовують квітучі пагони материнки , які рекомендують для лікування застуди різного типу, збуджують апетит і приводять в норму ваш гастроентерологічний стан. Ароматний цілющий чай із квітів допоможе вам справитися із цими захворюваннями. А в комплексі з іншими травами Материнка допоможе одужати вашому горлу. У листках і квітках містяться дубильні речовини, вітамін С, каротин, ефірні олії. Також слугує ця рослина для ароматичних ванн, лікування захворювань шкіри, загоювання ран. Есенцію із свіжозібраної рослини застосовують в гомеопатії, ефірна олія має антимікробну, болезаспокійливу властивість. В легкій та харчовій промисловості, парфумерії людство теж користується природними властивостями цієї цілющої рослини – у виробництві мила, ароматизації квасу, горілчаних настоїв, як сурогат чаю, Надземні частини материнки містять барвники, які фарбують шерсть і шовк в оранжево-червоний, коричневий, чорний, вишневий і оливковий кольори. Суворі гурмани оцінять материнку у кулінарії: у складі пряних сумішей для м’ясних страв, соусів, в італійській кухні нею ароматизують піцу. У деяких європейських країнах з материнкою готують страви з печериць, що відрізняються ніжним смаком і ароматом. Материнку додають при солінні овочів і грибів. Материнка добре поєднується з багатьма прянощами, але особливо з чорним перцем, базиліком, розмарином, майораном. А як декоративна рослина з ніжними яскравими квітками материнкою доповнюють композиції для створення барвистих ділянок на газонах та клумбах.